top of page
AdobeStock_275591818.jpeg

Start    |    Konsten Att Lyssna    |    nslor    |    Behov    |    Övningar

Övningar

Att förstå våra känslor och behov kräver träning, precis som att vi behöver träna för att lära oss att gå, springa, idrotta eller prata ett nytt språk. Ja, att lära oss våra känslor och behov är nog närmast just att lära sig ett nytt språk – vi behöver först träna på orden och sen lära oss att använda dem mer och mer i vardagen.

 

Här har vi samlat några sätt att lyssna inåt och sätta ord på dina känslor och behov på olika sätt. Med målet att det ska bli enklare och enklare för dig. Genom repetition och genom att lura hjärnan lite grann kan du göra det till en vardaglig rutin och du kommer att märka skillnad till slut, hur meningslöst det än kan kännas i början.

Vi har delat upp övningarna för att identifiera och sätta ord på känslor respektive behov och du väljer själv var du vill börja.

Träna på att identifiera dina känslor

Stanna upp och sätt ord på vilka känslor som känns igen i känslolistan just nu. Ofta glömmer vi bort att stanna upp och känna efter vad som pågår i oss själva. Det kan därför vara bra att få lite hjälp genom att bli påmind vid olika tillfällen under dagen. Genom att du först lär dig att känna efter och lyssna inåt när du kanske känner dig lite lugnare, kan du med tiden förmodligen också lära dig att identifiera vilka känslor du upplever när det är jobbigare för dig. Här är några tips på hur du kan påminna dig själv att känna efter:

Vid givna tidpunkter

Välj några tillfällen under dagen som passar dig, till exempel morgon, lunch, kväll, pendling, dusch, tvätt, disk. Skriv ner dem i din kalender eller sätt ett alarm på din telefon. När alarmet ringer eller när du ser din kalender, fråga dig själv: Vad känner jag just nu?

Post-it på skärmen eller annan plats du ofta är på

Skriv en fråga eller en påminnelse på en post-it och klistra den på din datorskärm, spegel, kylskåp eller någon annan plats där du ofta tittar. När du ser lappen, stanna upp och fråga dig själv: Vad känner jag just nu?

Bakgrundsbild på mobilen

Ladda ner en av våra bakgrundsbilder eller hitta en egen och använd den som påminnelse att känna efter vilka känslor du har i stunden. Stanna upp och tillåt dig att känna känslan utan att värdera eller döma den. Andas medvetet och notera om känslan ändras på något sätt.

Slumpmässiga alarm

Lägg in några slumpmässiga alarm i mobilen under dagen. Du kan använda en app som Randomly RemindMe (Android) eller Random Reminder (iPhone) för att göra det, eller bara välja tider slumpmässigt i den inbyggda klock-appen. När alarmet ringer, stanna upp och fråga dig själv: Vad känner du just nu?

När starka känslor uppstår

Ibland kan vi känna starka känslor som glädje, sorg, ilska, rädsla eller skam. När du märker att du har en sådan känsla, stanna upp och sätt ord på den. Vilken känsla är det? Var känner du den i kroppen? Hur skulle du beskriva den för någon annan?

Mer obehagliga starka känslor är ofta signaler på att något eller flera av våra behov inte är tillgodosedda; välj fliken Behovsträning här ovanför eller läs mer om behov här.

Vilken känsla/vilka känslor behöver du lära känna bättre?

Det kan finnas vissa känslor som du har svårt att känna igen eller uttrycka. Kanske har du lärt dig att undvika eller förneka dem. Kanske har du inte fått lära dig att sätta ord på dem. Kanske har du inte fått tillräckligt med stöd eller förståelse för dem. Vilken känsla är det för dig? Försök att hitta den i känslolistan och läs mer om den. Vad är det som utlöser den? Vad behöver du när du känner den? Hur kan du ta hand om dig själv när du känner den?

Hur lätt var det att förstå innehållet på sidan?
Fattade ingentingSvårt att hänga medVarken svårt eller lättGick helt ok att förståKlockrent beskrivet
bottom of page