top of page
AdobeStock_275591818.jpeg

Under Kevlaret

Under Kevlaret är en ideell förening som arbetar för att killar ska må bättre.

Vi skapar en plats där killar kan prata om sånt som är svårt (eller bara ovant) att dela med kompisar och familj.

 

Vår målsättning är att killar och män ska ha lättare för att sätta ord på sina känslor, be om hjälp när de behöver det och helt enkelt må bättre.

 

Under Kevlaret drivs av en styrelse med fem ledamöter, tre anställda och ett tjugotal volontärer. Läs mer om teamet här.

Vad vi gör

Vår verksamhet består främst av:

 

AdobeStock_275591818.jpeg

Vårt förhållningssätt

Vårt uppdrag är att lyssna, men vad innebär det egentligen? Vi kallar det för Konsten Att Lyssna för att vi ser det som en färdighet och något vi kan och bör träna på. Oavsett om det handlar om att lyssna på andra eller på dig själv. Läs mer om hur lyssnande kan få oss och andra att må bättre:

Under Kevlarets vision

En värld där alla killar och män lever i psykisk hälsa.

Vårt uppdrag

Att skapa förutsättningar för killar och unga män att enklare kunna sätta ord på sina tankar och känslor genom att erbjuda direkt stöd, kompetensutveckla vuxna i att stötta dem i vardagen och påverka det offentliga samtalet om killars mentala hälsa. 

I början av 2016

var första gången som jag på riktigt  fick upp ögonen för kraften i lyssnandet. Du vet när man stänger av den dömande delen av hjärnan så gott det bara går, kapar sina egna behov och bara lyssnar. Utan att försöka komma med några smarta svar. Där händer det ofta något väldigt speciellt. 
 
Två av mina bästa vänner hade inom loppet av några veckor berättat att de antingen haft tankar på- eller till och med försökt att ta sitt liv. F*n vad paff jag blev. Jag hade under årens lopp inte uppfattat en enda ledtråd som sa någonting om att de ens mådde dåligt. Inte så konstigt kanske, för vi pratade ju inte om sånt.
 
När vi till slut gjorde det så försökte jag inte fixa något. Jag försökte inte "rädda" dem. Jag gav dem inga "hjälpnödiga" råd eller försökte kasta en handfull hippa tips om hur de skulle kunna må bättre. Istället satt vi bara i mörkret tillsammans för en stund. Kanske var det helt avgörande. En del av det mörker som de kände fanns ju också i mig. Shit, nu kunde vi helt plötsligt prata om det istället för att skämmas.
- "Vi kanske inte är så konstiga och fel, trots allt".
 
Tanken på att jag hade kunnat förlora mina barndomsvänner skapade en stor sorg i mig. Vad är det som gör att vi killar och män ofta har svårare att berätta om när livet är tufft? Varför är det många gånger så otroligt svårt att be om hjälp- ibland till och med omöjligt? Vad finns egentligen under kevlaret*? 
 
De frågorna har vi undersökt i över fem års tid. Vi har förstått att Under Kevlaret måste vara en plats där unga killar och män kan lägga sin rustning och sin mask åt sidan för en stund. För det var precis vad mina vänner och jag själv hade behövt tidigare i livet. Inga storslagna hjälpinsatser. Bara ett tillfälle att få berätta. Allt.

 

DSC4971_BNW.jpeg

- Mårten Granlund, grundare av Under Kevlaret

bottom of page