Skolan lärde dig att läsa – men lärde den dig att leva?
- erik.ardo
- för 21 timmar sedan
- 5 min läsning
Matematik. Geografi. Kemi. Samhällskunskap. Engelska.
Bra. Men… allt det andra då? Allt det som hjälper oss leva som en människa i en värld vi inte är anpassade för?
Är du också så bra på att bita ihop att det gör ont?
Det känns aldrig riktigt rätt att ignorera den där ensamheten, att slå sönder smärtan, eller bedöva sin ångest. Men ändå gör vi det, och det är kanske inte så konstigt om vi inte lär oss något annat? Alltför många, men kanske framförallt killar och män, saknar verktygen de behöver för att manövrera sitt inre och det tuffa som livet erbjuder. Det är lätt att göra som vi alltid gjort. Att fortsätta värdera det vi blivit matade med.
Pengar över lycka? Status över relationer? Se bra ut före att faktiskt må bra? Lyfta tungt istället för att klara sig genom tunga tider? Istället för att räcka ut en hand, lida i tystnad?
Vikten av att prata om känslor, behov & psykisk hälsa
För människan är känslor och behov grundläggande pusselbitar för att kunna må bra. Men relationen mellan våra känslor, behov och hur det hänger ihop med psykisk hälsa uppmärksammas inte tillräckligt. Om vi inte känner till våra behov och hur vi kan hantera dem så är det inte konstigt att vi blir överväldigade av jobbiga känslor. I längden påverkar denna oförmåga ofta vår psykiska hälsa negativt. Mår vi dåligt är det även svårt att vara en människa som bidrar till samhället.
Matematiska formler, grammatiska regler, eller att kunna namnge Europas huvudstäder hjälper oss sällan att förstå oss själva bättre och i förlängningen att kunna må bättre som människor. Vi är många som behöver lära oss mer om detta, men kanske framförallt killar & unga män, för att kunna bli välmående människor som bidrar till samhället på ett eller annat sätt.
Vill du lära dig mer om känslor och behov? Läs vidare här:
Varför är detta inte med i läroplanen?
Grundskolans läroplan uttrycker bl.a. att:
"Undervisningen ska [...] och förbereda eleverna för att aktivt delta i samhällslivet" Dessutom beskrivs det att "Skolan ska ansvara för att eleverna inhämtar och utvecklar sådana kunskaper som är nödvändiga för varje individ och samhällsmedlem". Vidare nämns också "personlig trygghet och självkänsla grundläggs i hemmet, men även skolan har en viktig roll."
Att förstå hur vi hanterar våra känslor och behov är i allra högsta grad nödvändiga för att “varje elev ska kunna aktivt delta i samhällslivet”. Särskilt i en värld där vår tillvaro präglas alltmer av teknologi som exempelvis sociala medier, vilka medför nya utmaningar som påverkar våra förutsättningar för psykisk hälsa, särskilt för ungdomar.
Och ändå får vi knappt lära oss något om detta i skolan. Ordet “psykisk hälsa” nämns fyra gånger i läroplanen för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet. Läroplanen är 272 sidor lång. Skolan har många utmaningar att tampas med och tyvärr har det väl helt enkelt varken funnits plats, tid eller resurser till att lägga psykisk ohälsa på läroplanen. Men det gör det inte mindre viktigt. Emotionell intelligens & psykisk hälsa
Kanske bör vi mer aktivt också försöka inkludera emotionell intelligens i skolans värld? Faktum är att forskning visar att emotionell intelligens, inte bara hjälper oss att må bättre, utan även förbättrar våra relationer, arbetsliv och livstillfredställelse.
Psykisk hälsa i skolan - En fråga som får växande uppmärksamhet
Som tur är finns det andra som också inser hur viktigt det är att prata om psykisk hälsa. Initiativ som “Psykisk hälsa på schemat” trycker på för att detta ska bli en mer central del av det innehåll som lyfts i skolans värld.
Passande nog har även politiken insett vikten av psykisk hälsa. Regeringens nya strategi om psykisk hälsa heter "Det handlar om livet" – just för att psykisk hälsa och emotionell intelligens är grundläggande för vår framtid. Som tur är har regeringen också nyligen gett skolverket i uppdrag att kika närmare på detta och utifrån nuvarande läroplan ta fram material för undervisning om psykisk hälsa. Detta är stora positiva nyheter och ett tydligt steg bort från den tidigare till synes tysta överenskommelsen om att psykisk hälsa och emotionell intelligens är saker vi får lista ut och utveckla helt själva. Som om vi automatiskt borde veta hur vi ska hantera alla jobbiga känslor som vi bär med oss sedan födseln…
Vi behöver kanske lära oss hur vi kan göra för att må bra?
Det är inte konstigt att det kan kännas främmande att prata om sitt mående och vad som faktiskt pågår på insidan, att sätta ord på allt det tunga och mörka. Vi har ju inte lärt oss hur vi gör! Precis som med att läsa, skriva och lära sig att gå så behöver vi träna. Vi behöver försöka, vi behöver misslyckas, om och om igen, för att sakta men säkert utveckla våra förmågor. Så är det väl med allt man inte lärt sig än, eller hur?
Men innan psykisk hälsa och emotionell intelligens får den plats den behöver få och förtjänar i skolans värld, behövs andra platser där vi kan lära oss detta. Forum där människor kan mötas för att lära sig mer om vad det innebär att vara människa och den känslomässiga berg-och-dal-bana det kan innebära. .
Tänk om det fanns en plats där du kan lära dig att bli bra på att må bättre. En plats där du kunde lära dig mer om hur du kan förstå dig själv lite mer. Bit för bit. En plats där det var lika självklart att lära sig hur känslor och behov hänger ihop, som att lära sig multiplikationstabellen. Tänk om det var lika självklart att lära sig navigera starka känslor som att lära sig att läsa och skriva.
Dessa platser finns. Under de senaste åren har vi lagt mycket tid, energi & känslor på att bygga vår version - ett hem särskilt anpassat för killar och unga män.
Under Kevlaret – Ett hem för killar att lära sig prata om sina utmaningar
Vi som hittat till Under Kevlaret tröttnade på att gå runt med en skyddsväst och ständigt hålla uppe “jag mår alltid bra”-masken. Vi tröttnade på en tillvaro präglad av ensamhet och brist på mänsklig kontakt som oundvikligen följer dessa mönster. Vi fick nog av hopplöshet och uppgivenhet, inom oss själva och bland killar i vår närhet. Vi valde att ta ett steg mot gemenskap, ett steg mot att göra något för oss själva, för andra, och för samhället. Det vi alla har gemensamt är att vi längtade efter något nytt. Efter något som saknats, inom och runtomkring oss. Vi vill bidra till att skapa denna plats, det hem, som vi behöver för att kunna må bättre. Där vi genom nyfikenhet och träning, på våra egna villkor, kan växa och lära oss att bli bättre på att må bra, som killar, som män, och som människor.
Inre trygghet. Resiliens. Empati. Mod. Tillit. Självreflektion. Acceptans. Autenticitet, Sårbarhet. Att lyssna, på oss själva och andra.
Det är bara några av de ämnen vi önskar att vi fick lära oss i skolan. Därför tar vi saken i egna händer och skapar det hem vi behöver & längtar efter. Tillsammans.
Kom in i gemenskapen - bli bättre på att må bra med oss!
Om inget annat – kom in i värmen. Observera. Ventilera. Reflektera. Eller bara häng. Du väljer själv vad som passar dig.
Här finns inga betyg eller tidspress. Kom som du är så ger vi dig utrymmet att bli den du vill.
Du är inte ensam. Vi är fler som känner som du. Kom hem broder, och känn dig bekväm. Vi väntar på dig, i ett nytt hem.
Källor:
Mayer, J. D., Salovey, P., & Caruso, D. R. (2004). Emotional Intelligence: Theory, Findings, and Implications. Psychological Inquiry, 15(3), 197-215.
American Psychological Association (APA). (n.d.). Emotional Intelligence and Mental Health. Retrieved from https://www.apa.org
Côté, S. (2010). Emotional Intelligence and Leadership Effectiveness. Journal of Applied Psychology, 95(5), 1007-1016.
Harvard Business Review. (2017). The Business Case for Emotional Intelligence. Retrieved from https://hbr.org
Regeringen. (2025). En ambitiös agenda för förändring kring psykisk hälsa och suicidprevention. Retrieved from https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2025/01/en-ambitios-agenda-for-forandring-kring-psykisk-halsa-och-suicidprevention/
Comments