Idag, 19 november, är det internationella mansdagen och vår volontär Pontus har skrivit en text om en väldigt viktig dag. Ja, viktig så länge vi lyfter det som den faktiskt finns till för att uppmärksamma; tyvärr tenderar samtalen runt denna dag många gånger att fokusera på annat än just det. Så vi kan väl titta på vad målen med dagen är:
“Internationella mansdagen firas årligen den 19 november sedan 1999. Dagen avser att fokusera på mäns hälsa, uppmärksamma mäns bidrag till samhället, förbättrade relationer samt lyfta fram positiva manliga förebilder.” Källa: Wikipedia
Positiva förebilder
Ett av dagens syften är alltså att lyfta fram manliga förebilder i samhället. Och inte bara t ex skådespelare, idrottsmän, artister, influencers och andra som presterar och uppnår framgång som många ser upp till. Utan också helt vanliga killar och män. De där som visar att det går att visa fler delar av sig själv, som vågar göra misstag och lära sig av dem, som står upp för vad de tror på och som inte godtar bullshit. Läraren, pappan, tränaren, grannen, farfarn, chefen eller någon som räddar ens dag när det är lite extra tufft.
En av mina största förebilder i livet är en god vän till mig. Han är yngre än mig, ganska mycket yngre, vilket kanske kan kännas konstigt när man pratar om förebilder eftersom jag tänker att en förebild generellt är någon som är äldre och har mer livserfarenhet än en själv. Men jag inspireras stort av hans sätt att se på livet, hur han är mot andra människor och hur han har valt att leva sitt liv. Samtidigt vet jag att han i sin tur inspireras av mig. För vi har berättat det för varandra och pratar om det ganska ofta. Något som det ligger en stor kraft och kärlek i. Att veta om att någon ser upp till en är fint, det gör något med en. Och förebilder kan man hitta varsomhelst. Vad har du för förebilder i ditt liv? Hur inspireras du av dem och har du berättat detta för dem?
Positiva bidrag
Ett annat syfte med dagen är att lyfta fram mäns positiva bidrag till samhället. Hur vi bidrar i gemenskap, våra familjer, våra relationer, hur vi bidrar till våra barns och ungas liv. Hur vi bidrar till en bättre värld. Hur vi GER till vår omgivning – utan att tappa bort oss själva. Jag försöker tänka på att vara den förändring jag vill se i samhället och lägga in den värderingen i nästan allt jag gör (hej, ingen är perfekt och det är väl underbart ändå). Jag försöker också bemöta alla människor på det sätt jag själv vill bli bemött genom att vara nyfiken och inte döma dem. Hur bidrar du? Och, tänker du på vad du säger och gör eller finns det rum för utveckling?
Hälsa
Dagen syftar också till att sätta ljus på mäns hälsa och välbefinnande. På alla plan. En av de största anledningarna till att män i så stor utsträckning drabbas av psykisk ohälsa är att vi är, låt oss säga, mindre bra på att prata om hur vi mår. Vi tenderar att, i stället för att öppna upp och be om hjälp, isolera oss och stänga känslorna inne. Undersökningen vi publicerade i våras visade t ex att var tredje kille inte hade pratat med någon om att de ofta hade känt svåra känslor som unga. Av egen erfarenhet kan jag säga att det är en riktigt dålig idé. Men, det är svårt att ta hand om sig själv på alla plan. Jättesvårt. Särskilt om jag tror att jag ska klara det på egen hand, som om jag är någon isolerad ö ute på havet.
Under en period har jag haft det ganska tufft i livet. Det har varit mycket stress och jag har känt mig ensam. Livet har inte känts så kul att leva helt enkelt. Men i stället för att be om hjälp föll jag i fällan av att inte prata om det. Fällan av att ”en riktig man klarar sig minsann själv”. Bullshit. För mig är det skitsnack för att det är den enkla vägen ut. Det är enklare att hålla tyst för då slipper jag skämmas och jag slipper bli bemött med krav. Stora offerkoftan på och kryp ihop ordentligt så kanske det försvinner av sig själv... Men, en dag valde jag ändå att berätta för en vän hur jag mådde. Han frågade vad jag behövde, en väldigt fin fråga att få men som man kanske inte alltid har svaret på. Jag insåg i alla fall att jag behövde komma i gång med träningen igen. Om det är något som lyfter mig ur svackor så är det fysisk aktivitet. Så, han frågade om han fick vara min storebror ett tag och om jag ville lova honom att träna varje morgon under en period och dessutom rapportera detta till honom. Jag sa (med visst obehag) ja. Men, träningen blev gjord och jag mådde ganska direkt mycket bättre. Ibland är det svårt att lova sig själv saker och då är det värdefullt att ta emot hjälp. För hur ska jag kunna hjälpa någon annan om jag inte tar hand om mig själv först. Det bygger dock på att man vågar släppa skammen och skulden. En kravställning kan också vara en handling av kärlek. Min vän ställde krav på mig för att han bryr sig om mig och vill att jag ska må bra. Och kärleksfulla krav kan se ut på olika sätt. Hur tar du hand om dig och vilka kärleksfulla krav ställer du på dig själv och dina nära?
Övriga syften med dagen är att belysa samhällets diskriminering mot män – ja det sker också. Det handlar om socialomsorg, sociala attityder, förväntningar samt lag och rätt. Att förbättra relationen kvinnor och män emellan (men också mellan varandra) och främja jämställdhet. Att skapa en säkrare och bättre värld där alla människor får leva i trygghet och frihet med chansen att leva ut sin fulla potential.
Så, fira mannen idag. Gör det. Men ta dig också en funderare på vilken sorts man du vill vara nu och i framtiden, och sätt upp mål för hur du kan nå dit. Syna dig själv och dina vänner. Dina föräldrar och lärare. Dina tränare och lagkamrater. Ställ krav. Ta hjälp.
Män är starka, absolut, men styrka är inte enbart definierat till stora muskler. Styrka är mer. Styrka är att våga stå upp när någon gör eller säger fel. Styrka är att hjälpa andra. Styrka är att våga visa sig svag. Och, är man stark så måste man vara snäll.
Ta hand om dig, mannen, så att du kan ta hand om mig också.
Om du är kille och behöver prata med någon – tveka inte att ta dig till vår stödchatt som är öppen sön-tor kl 20-22: underkevlaret.se/chatt
Pontus var volontär hos Under Kevlaret 2021-2023
Comments