En drivande kraft i arbetet för killars hälsa

Ibland glömmer världen att killar och män också bara är människor. Som också behöver hjälp. Som också längtar efter att få vara sig själva fullt ut. Under Kevlaret är en plats där killar får möjligheten att få prata med någon som lyssnar på riktigt. Just det – att lyssna – är vårt absolut största uppdrag.
 
Tänk vad mycket saker killar vågar göra. Kanske finns det ingenting vi inte vågar. 

klicka för att ta reda på mer

I början av 2016

var första gången som jag på riktigt  fick upp ögonen för kraften i lyssnandet. Du vet när man stänger av den dömande delen av hjärnan så gott det bara går, kapar sina egna behov och bara lyssnar. Utan att försöka komma med några smarta svar. Där händer det ofta något väldigt speciellt. 

 

Två av mina bästa vänner hade inom loppet av några veckor berättat att de antingen haft tankar på- eller till och med försökt att ta sitt liv. F*n vad paff jag blev. Jag hade under årens lopp inte uppfattat en enda ledtråd som sa någonting om att de ens mådde dåligt. Inte så konstigt kanske, för vi pratade ju inte om sånt.

 

När vi till slut gjorde det så försökte jag inte fixa något. Jag försökte inte "rädda" dem. Jag gav dem inga "hjälpnödiga" råd eller försökte kasta en handfull hippa tips om hur de skulle kunna må bättre. Istället satt vi bara i mörkret tillsammans för en stund. Kanske var det helt avgörande. En del av det mörker som de kände fanns ju också i mig. Shit, nu kunde vi helt plötsligt prata om det istället för att skämmas.
- "Vi kanske inte är så konstiga och fel, trots allt".

 

Tanken på att jag hade kunnat förlora mina barndomsvänner skapade en stor sorg i mig. Vad är det som gör att vi killar och män ofta har svårare att berätta om när livet är tufft? Varför är det många gånger så otroligt svårt att be om hjälp- ibland till och med omöjligt? Vad finns egentligen under kevlaret*

 

De frågorna har vi undersökt i över fem års tid. Vi har förstått att Under Kevlaret måste vara en plats där unga killar och män kan lägga sin rustning och sin mask åt sidan för en stund. För det var precis vad mina vänner och jag själv hade behövt tidigare i livet. Inga storslagna hjälpinsatser. Bara ett tillfälle att få berätta. Allt.

- Mårten Granlund, grundare av Under Kevlaret

17265179_10213007169117881_1915965925158

Kevlar är ett starkt material som finns i t.ex. militärens och polisens skottsäkra västar.

*kevlaret?
Hovra/tryck här!